Γλώσσα:   EΛ | EN

Τo 2010 ολοκληρώθηκε η έρευνα της Leonora Navari ενός μεγάλου αριθμού βιβλίων και χειρογράφων (181 στο σύνολο) που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 18ο αιώνα και προέρχονται από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. 

Το σύνολο των βιβλίων και των χειρογράφων που μελετήθηκαν έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί το πρωτογενές υλικό που παρουσιάζει δίνει άφθονες πληροφορίες για την ιστορία της Κύπρου και είναι χρήσιμο σε μελετητές αλλά και στο ευρύ κοινό γενικότερα. Μια σημαντική κατηγορία βιβλίων ασχολείται με το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της κυπριακής πραγματικότητας την περίοδο της διοίκησής της από τον Οίκο των Lusignan και σπάνια βιβλία που παρουσιάζουν τις απαιτήσεις του Οίκου της Σαβοΐας εκείνα τα χρόνια επί της νήσου. Άλλες εκδόσεις αφορούν στην ιστορία της Βενετίας, στην παρουσία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στην Κύπρο, όπως και στην ιστορία των Σταυροφοριών.  Επιπλέον υπάρχουν σημαντικά λογοτεχνικά έργα τα οποία φωτίζουν χαρισματικές προσωπικότητες διαφόρων εποχών όπως η Αικατερίνη Κορνάρο, η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου. Μεταξύ άλλων τομέων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι και οι σπάνιες ταξιδιωτικές εκδόσεις που έχει στις Συλλογές του το Πολιτιστικό Ίδρυμα, καθώς και μια άλλη σημαντική κατηγορία η οποία περιλαμβάνει βιβλία σχετικά με τη γεωγραφία και χαρτογράφηση της νήσου. Τέλος, σημαντική είναι η συλλογή εμπορικών επιστολών  του 15ου αιώνα καθώς και η συλλογή "εφημερίδων" του 16ου αιώνα που αναφέρονται στον Πόλεμο της Κύπρου και στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την έκδοση του βιβλίου Manuscripts and Rare Books 15th-18th century.  From the Collections of the Bank of Cyprus Cultural Foundation (Λευκωσία 2010) και την ελληνική της μετάφραση  Χειρόγραφα και Παλαίτυπα 15ου έως 18ου αιώνα.  Από τις Συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου (Λευκωσία 2011) .  

ΑΓΟΡΑ
/
Σχετικά αντικείμενα
Πρόσβαση στο πωλητήριο
product
Ενημερωτικά Δυτικά Φύλλα (1570 – 1572) Ο Πόλεμος της Κύπρου.
product
Venetian Letters (1354 –1512)
product
Χειρόγραφα και Παλαίτυπα 15ου και 18ου αιώνα