Γλώσσα:   EΛ | EN
08 Σεπτεμβρίου - 18 Σεπτεμβρίου 2021

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που πραγματοποιεί το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:00 μ.μ. στο μνημείο της Αγίας Θέκλας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα. Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος και θα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες αφορούν στην προβολή άγνωστων για το κοινό μνημείων Κύπρου, με στόχο την προστασία τους. Το προσκυνητάρι και το αγίασμα της Αγίας Θέκλας, αθέατα σήμερα από τον κόσμο, βρίσκονται στο μεσαιωνικό τείχος της Λευκωσίας, δίπλα στον προμαχώνα Κωνστάντζα. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το προσκυνητάρι, η τοπική παράδοση θέλει παλαιό ναό αφιερωμένο στην πρωτομάρτυρα Θέκλα, τον οποίο κατεδάφισαν το 1567 οι Βενετοί στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν την πόλη με νέα τείχη, ενόψει της επικειμένης οθωμανικής εισβολής.

 

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμμετοχή του κοινού στα ακόλουθα: καθαρισμό του χώρου, ανάδειξη του φρέατος και του αγιάσματος, τοποθέτηση πινακίδων με πληροφοριακό υλικό, πινακίδων που να κατευθύνουν τους επισκέπτες και ξενάγηση.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020: ReInHerit, “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability“ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Η εξασφάλιση του ReInHerit πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 CSA με τη θεματική Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage. Το πρόγραμμα προτείνει ένα πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδομώντας το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Διάρκεια εκδήλωσης: 17:00 μ.μ.-18:00 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει φωτογράφος

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.