Γλώσσα:   EΛ | EN
24 Σεπτεμβρίου - 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές: Νομισμάτων - Χαρτών - Σπάνιων Bιβλίων & Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών - Σύγχρονης Kυπριακής Tέχνης και Kυπριακών Aρχαιοτήτων. Επίσης, διαχειρίζεται δύο Μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το αρχαιολογικό Μουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.

 

Παιδιά και έφηβοι θα μάθουν για την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, θα δουν το νησί μέσα από τα μάτια των ταξιδιωτών του 18ου αιώνα και θα γνωρίσουν τις χριστιανικές ομάδες της πρώιμης νεότερης Κύπρου μέσα από τα 3 ερευνητικά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στην Κύπρο, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, με φορέα υποδοχής το Πολιτιστικό Ίδρυμα. Το ερευνητικό πρόγραμμα ReInHerit με συντονιστή το Πολιτιστικό Ίδρυμα TK, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 -το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία- θα μας προτείνει να «ξανακληρονομήσουμε» τον πολιτισμό μας αλλιώς, με τρόπους βιώσιμους, αειφόρους, παραγωγικούς και συμμετοχικούς.

 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4-18 ετών και είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού. O στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος είναι, να προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου ή και άλλων χωρών, αλλά και να αποκομίσουν ανεπανάληπτες αισθητικές εμπειρίες, να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να συναντήσουν το μέλλον.

 

Η «Βραδιά του Ερευνητή» αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την προβολή του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι  ερευνητές στην κοινωνία. Ο στόχος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ως φορέας ερευνητικής αριστείας, είναι να συνδέσει τα μουσεία και τις συλλογές του με το μέλλον της σημερινής κοινωνίας προάγοντας την ανάπτυξη κριτικής και καινοτόμου σκέψης μέσω της βιωματικής μάθησης.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται ψηφιακά για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα, με συντονιστή το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς του τόπου.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: https://www.research.org.cy/en/rtdi-culture/ern/.